Корекція на українському фондовому ринку складе 6 - 8 %

Світові фондові ринки з початку поточного року впали на 10-20%. Це найгірший показник за останні декілька десятиліть. Причиною цього падіння послужила американська іпотечна криза. Тобто наслідки іпотечної кризи в Америці вийшли за рамки кризи ліквідності і пішли далі, спровокувавши зменшення зростання окремих секторів економіки, що і привело до негативних очікувань гравців на світових фондових ринках
«Проте в Україні фундаментальних економічних причин для критичного падіння фондового ринку немає. Навпаки, є всі передумови для його зростання. Тому, ми не радимо навіть в середньостроковій перспективі продавати українські акції, оскільки всі вони коштують набагато дорожче, ніж продаються сьогодні. Можливо, позитивні зміни відбудуться вже днями, оскільки у вівторок відбулося позапланове зниження облікової ставки федеральної резервної системи США на 0.75%» - вважає керуючий директор компанії з управління активами «Драгон Есет Менеджмент» Андрій Золотухін.

«Облікову ставку федеральної резервної системи США знижують для того, щоб стимулювати ринок і зупинити падіння індексів. Але в цей же час, це спричинить здешевлення валюти і сильно вплине на курс долара по відношенню до євро. Якщо Центральний Європейський банк у відповідь на падіння світових фондових ринків також опустить ставки, то великої корекції курсу євро-долара не відбудеться. Це безпосередньо впливає на курс гривні, оскільки він прив'язаний до долара і коливання гривні до євро слідує за курсом євро-долара» – доповнює колегу Дмитро Ісупов, керуючий директор компанії з управління активами «Драгон Есет Менеджмент».

Експерти упевнені, що ситуація на фондовому ринку України набагато стабільніша ніж на більшості фондових ринків в світі. «Ми чекаємо невелику корекцію в районі 6 - 8 %, тоді як на провідних фондових ринках корекція в січні складе 15 – 25 %.» - пояснює Дмитро Ісупов.

«За нашими прогнозами, українська економіка продовжуватиме активно розвиватися і зростання ВВП в номінальному виразі в 2008 році складе 20 – 25 %. Що стосується нових інвестицій, то і за цим справа не стане. Ми прогнозуємо, що в 2008 році активи публічних інститутів сумісного інвестування досягнуть 8-10 млрд.грн.» - говорить Андрій Золотухін.

Розвитку вітчизняного фондового ринку і збільшенню іноземних інвестицій також приятиме вступ України до ВТО і проведення Євро – 2012.